Uzay Radyasyonu, Testleri ve Bir CERN İşbirliği Projesi

Sunum   //   7 Haziran 2017 @ 2:30

Uzaydaki radyasyon, evreni oluşturan yapıtaşları hakkında bilgi verirken uydularımızın elektronik bileşenlerine zarar verebiliyor. Konuşmamın ilk kısmında, uzaydaki kozmik ışınların bize evren hakkında ne tip bilgiler verdiğini, ikinci kısmında ise, bu radyasyona karşı uydu bileşenlerini uzaya gitmeden önce test etmek için geliştirdiğimiz bir projeyi anlatacağım.

Bilge Demirköz

Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra MIT'de matematik ve müzik yandalları ile fizik okudu. Yüksek lisansını şimdi Uluslararası Uzay İstasyonu'nun üzerinde bulunan Alfa Manyetik Spektrometresi deneyinin yapımında çalışarak MIT'de bitirdi. Doktorası için Oxford Üniversitesi'nde CERN'deki ATLAS deneyinde çalıştı ve sonrasında CERN Fellow seçilerek, CERN adına iki yıl görev yaptı. Cambridge ve IFAE Barselona Üniversiteleri'nde kısa doktora sonrası araştırmaları yaptıktan sonra Türkiye'ye dönerek, ODTÜ'de görev aldı.

Alfa Manyetik Spektrometresi deneyine Türkiye'yi üye yaparak, ilk kez UUİ'nin üzerinde bir deneyde bir Türk ekibin yer almasını sağladı. Protonlarla uzay radyasyonuna karşı testlerin yapılmasını önerdiği projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından 7 milyon TL ile desteklendi ve şu anda ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı projesi kurulum aşamasında. Doç Dr. Bilge Demirköz'ün araştırma grubunda, 4 mühendis, 2 tekniker, 1 doktora sonrası araştırmacı, 3 doktora öğrencisi, 2 yüksek lisans öğrencisi, birçok lisans öğrencisi ve 1 idari uzman bulunmaktadır.