Mürekkep Mimarlık I: Arketon YayınlarıAykut Köksal, Pınar Gökbayrak

Mürekkep Mimarlık   //  18 Ocak 2022 @ 19:30

ARKETON YAYINLARI Mimarlık ve kent kitapları yayımlamak üzere, Aykut Köksal’ın genel yayın yönetmenliğinde Ağustos 2019’da kurulmuş yayınevi. Şimdiye kadar 12 kitap yayımlamış olan Arketon Yayınları; Duran Her Şey Hareket Ediyor: İstanbul Yazıları (Atilla Yücel), İstanbul’un Yabancı ve Levanten Mimarları (Cengiz Can) başlıklı İstanbul’dan bahseden kitapların yanı sıra Şehirler ve Yapılar (Steen Eiler Rasmussen), Modern Mimarlık (Otto Wagner), Mimarlık Öğretisi (Bruno Taut), Süsleme ve Cürüm (Adolf Loos), Modulor I-II (Le Corbusier) gibi modern mimarlığın klasiklerini de koleksiyonuna dahil etmiştir. Arketon, ayrıca Paul Scheerbart, Vasili Kandinski, Bruno Zevi, Renato de Fusco ve Ricardo Porro’dan yapıtları da kitaplıklarla buluşturmuştur. Yayına hazırlanmakta olan kitapların arasında Colin Rowe’dan Kolaj Kent ve Kenneth Frampton’dan Modern Mimarlık gibi yapıtlar da yer almaktadır.

https://youtu.be/qMEwRLiZ3mM

Aykut Köksal

Aykut Köksal 1952 yılında doğdu. Ortaöğrenimini Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra DGSA Yüksek Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 1985’e dek, İÜ Bizans Sanatı ve İTÜ Mimarlık Tarihi bölümlerinin öğretim kadrosu içinde yer aldı. 1995’ten bugüne MSGSÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerinde, 2000-2005 yılları arasında Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümünde, kuruluşundan 2010 yılına dek Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında, kuruluşundan bugüne İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümünde öğretim görevlisi olarak ders veren Köksal, 2005-2006 eğitim döneminde Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’ın Mimarlık Bölümünde diploma projeleri danışmanlığını yürüttü ve aynı okul tarafından konuk öğretim üyesi olarak jürilere davet edildi. Aykut Köksal’ın Zorunlu Çoğulluk/Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği başlıklı kitabı 1994’te, Anlamın Sınırı ve Karşı Notlar başlıklı kitapları 2009’da, Barok Dönüşüm, Müziğin Modernleşme Serüveni 2020’de yayımlandı. Mimari çalışmaları arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Cam Salonu (1985), Teşvikiye’de Villa Belkıs Koruma ve Yenilemesi (1992-1995), Söke Doğanbey’de Ev (1995), Teşvikiye’de Konut (2008) ve Troya Müzesi Ulusal Mimari Yarışması’nda 1. Mansiyon Ödülü (2011) yer alıyor. Kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo’da pek çok program gerçekleştiren Köksal, çeşitli çağdaş sanat ve fotoğraf sergilerinin küratörlüğünün yanı sıra 2004 yılında 1. İstanbul Mimarlık Festivali’nin, 2005 yılında mekânsal müzik çalışmalarını konu alan Sesmekân sergisinin küratörlüğünü yaptı. Sessizlik ve Işık başlıklı fotoğraf sergisini 2013’te İstanbul’da, 2014’te Ankara’da, Yetmişlerden Fotoğraflar başlıklı sergisini 2015’te İstanbul’da açtı. Köksal, 2015’ten 2019’a dek, mimarlık ve kent kitapları yayımlayan Daimon Yayıncılık’ın genel yayın yönetmenliğini yürüttü; Ağustos 2019’dan beri yeni kurulan Arketon Yayınları’nın genel yayın yönetmenliğini yürütüyor.

Pınar Gökbayrak

2007 yılından itibaren faaliyetini sürdüren PAB Mimarlık’ın Ali Eray ve Burçin Yıldırım ile birlikte kurucu ortaklarındandır. Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki orta öğretiminin ardından, 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitimini tamamladı, lisans eğitiminin bir bölümünü Hollanda Eindhoven Teknik Üniversitesi’nde sürdürdü. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Programı’nda 2007 yılında tamamladığı yüksek lisans çalışması ile Mimarlık Vakfı 2. Mimarlık Araştırmaları Ödüllü Seçkisi’nde yer aldı. Çeşitli ulusal ve uluslararası ölçekli yarışmalarda ödüller aldı, ulusal ve uluslararası mimarlık seçkilerine dahil oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nde stüdyo yürütücülüğü yaptı. 2004-2012 yılları arasında Betonart mimarlık dergisinin editörlüğünü üstlendi. 13. Venedik Mimarlık Bienali’nde Dünyanın En Başarılı Genç Mimarları Seçkisi’nde yer aldı. 2015 yılında Arkitera 40 Yaş Altı Genç Mimar Ödülü'ne layık görüldü. Pınar Gökbayrak, mimari yayınlar için makaleler kaleme almakta ve çeşitli üniversitelerde jüri üyeliklerine devam etmektedir. Halen Özyeğin Üniversitesi’nde stüdyo yürütücülüğü yapmaktadır. PAB Mimarlık çatısı altında, pek çok aktörün paydaş olduğu pabedu grubu ile eğitim mekanları üzerine çok disiplinli araştırma çalışmaları yürütmektedir. 2019 yılından bu yana Arketon Yayınları’nın yayın koordinatörlüğünü üstlenmiştir.