Cathedrals of Culture – Salk Institute/ Kareler Arasında Kalanlar: Mimari Bellek, Anı ve FilmAyşen Savaş

Film Gösterimi   //  13 Mayıs 2025 @ 19:30

Wim Wenders koordinasyonu altında gerçekleşen altı kısa belgeselden oluşan, 2014 yapımı “Kültür Katedralleri” adlı filmin bu akşam konu edineceğimiz bölümü, Robert Redford’un yönetmenliğini üstlendiği Salk Enstitüsü yerleşkesi.
Bu filmin Louis Kahn’ın mimarlığını sanatsal bir anlatı düzlemine taşıması, özgün bir okumayı gerekli kılar. Film, Kahn’ın mimarlığındaki anıtsallık ve nesnelliğin ötesine geçen teknonik değerleri görselleştirirken; anlatının arka planında yer alan kişiler, mekânlar ve mimari detaylar, bireysel hafızada yer eden izlerle yeniden anlam kazanmaktadır. Sunum, film kareleri arasında gizlenen bu çok katmanlı anlatıları kişisel anılarla örerek, mimarlık ile sinema arasındaki duygusal ve düşünsel ilişkiyi keşfetmeyi hedefler.

Ayşen Savaş

Prof. Dr., ODTÜ

Yüksek Lisans çalışmalarını tarihi eserlerin kültür amaçlı yapılara dönüşümü konusunda ODTÜ'detamamladı. Daha sonra Londra Üniversitesi'nde ve Doktora çalışmalarını temsil kuramları üzerine Amerika Birleşik Devletleri Massachussetts Institute of Technology (MIT)'de tamamlayan Prof. Dr. Ayşen Savaş, Türkiye'de son yıllarda kurulan ve yeniden yapılandırılan müzelerin oluşum ve dönüşüm projesine katkıda bulunmuş ve birçok tarihi yapıyı müzeye dönüştürmüştür. Dünya Müzecilik Konfederasyonu (ICOM) üyesi olarak 2013 yılında Türkiye'yi Brezilya'nın Rio şehrinde temsil eden Ayşen Savaş'ın Çin'in Şanghay kentinde 2010 yılında düzenlenen Dünya Fuarı'nda (EXPO) yer alan Türkiye Pavyonu için geliştirdiği tasarım konsepti bu alanda düzenlenen uluslararası yarışmada ikincilik ödülüne layık görülmüştür.

Halen ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde kuram ve tasarım dersleri veren Ayşen Savaş, Türkiye müzeciliğinde bir dönüm noktası olarak tanımlanan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin kuruluş aşamasında danışmanlık yapmış, restorasyon ve müzecilik programlarını yazmış, mimari projesini çizmiş, kurumsal yapılanması ve teknik altyapısı ile Atlı Köşk'ün Müze'ye dönüştürülme sürecini tasarlamıştır. Bu deneyimle bir araya gelen ve aralarında tarihçilerin, müze bilimcilerin, grafik tasarımcılarının da bulunduğu tasarım ve araştırma ekibi ile, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, MKEK Sanayi Müzesi ve Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nin mimari programını hazırlamış, projesini çizmiş, yapıların inşaatını denetlemiş, koleksiyon oluşturma ve envanter hazırlık çalışmalarını yönetmiş, müze çalışanlarına eğitim vermiş, tanıtım ve açılış sergilerinin küratörlüğünün yansıra, tasarımı ve uygulama süreçlerinin yürütücülüğünü de üstlenmiştir. Yine aynı ekiple Sultanahmet Bölgesi'nin "Müze Mahallesi'ne dönüşmesi" projesini başlatmış; Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin ve Ankara Kent Müzesi'nin mimari ve müzecilik programını yazmış; aralarında Cumhurbaşkanlığı Atatürk Evi Müzesi, İstanbul Rezan Has Müzesi, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Bodrum Arkeoloji Müzesi gibi birçok başarılı kurumun da yer aldığı müzelerin oluşum sürecinde müzyografi ve müze bilimi alanlarında danışmanlık yapmıştır.