Her Şey Akar: Bir Gençlik Parkı Belgeseli - Sinopsis Her Şey Akar, Gençlik Parkı’nın tarihi üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin modernite yolculuğunun izlendiği bir belgesel filmdir. Parkı araştıran, yorumlayan ve yaşayan kişilerle yapılan röportajların tarihi izlenceye uygun sinematografik bir kurgu ile harmanlanması ile hikaye takip edilmektedir. Filmde anlatıcılar; parkın kuruluş dönemini ve planların çizimlerini, mimari tasarımların kullanım süreçlerinde sosyolojik yansımalarını, modernite ve post-modernite kavramları üzerinden parkı ve cumhuriyetin amaçlarını, Gençlik Parkı’nın mimari tasarımının ziyaretçiler üzerindeki etkilerini, CSO Opera binası ile sırt sırta vermiş Gençlik Parkı’nın Ankara’nın kültürel , ekonomik ve sanatsal yolculuklarını, parkın içinde bulunan Cumhuriyet Anıtı’nın hikayesini, su kültürü ile parkın ilişkisini, parkın sanat ve eğlence hayatındaki konumunu izleyicilerle paylaşırlar.
Künye
Yönetmen: Deniz Şengenç Tunca
Yapımcı: Deniz Şengenç Tunca – Yapım Şirketi: Mareliber
Senaryo Yazarı: Deniz Şengenç Tunca
Anlatıcılar: Ali Cengizkan, Aydın Afacan, Ayla Aksoyoğlu, Derya Köroğlu, Filiz Yenişehirlioğlu, İlhan Tekeli, Metin Gültan, Metin Yurdanur, Rengim Gökmen, Zeynep Uludağ
Kamera: Okan Candemir, Erkan Özkan
Araştırma Sorumlusu: Ulaş Bager Aldemir
Yardımcı Yönetmen: Kerim Can Kara
Işık Şefi: Yusuf Demir
Ses: Halil Tuncay
Kurgu: Deniz Şengenç Tunca
Müzik: Ata Can Yıldız, Uğurcan Cangir
Renk: Kerim Can Kara
1984’te Bandırma’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Çeşitli sözlü tarih çalışmalarında araştırmacı olarak yer aldı. 2009-2012 yılları arasında Ajans 21’de proje asistanlığı ve yönetmen yardımcılığı yaptı. 2010’da Genco Erkal’ın sahnelediği “Kerem Gibi” isimli tiyatro oyununda yardımcı yönetmenlik yaptı. Nigol Bezjian’ın “Milk, Carnation and Godly Song” isimli belgeselinde yardımcı yapımcı, yine Nigol Bezjian’ın “I Left my Shoes in Istanbul'' (Kunduralarımı İstanbul’da Bıraktım) belgeselinde kamera asistanlığı yaptı. Melek Ulagay Taylan’ın “Barış İçin Israr Ediyoruz” belgesel filminde yönetmen yardımcısıydı. Tunca’nın görüntü yönetmenliğini yaptığı, yönetmeni Melek Ulagay Taylan olan Katman belgeseli İtalya Rovereto Uluslararası Arkeolojik Film Festivali'nden ödülle dönmüştür. Deniz Şengenç Tunca, 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde prömiyerini gerçekleştiren Yürümek isimli belgesel yönetmenin ilk uzun metraj belgesel filmidir. Tunca, 2020’de Mareliber yapım şirketini kurmuştur. Mareliber film, sergi ve tiyatro oyunları hazırlayan bir şirket olmak ile birlikte özellikle STK dostu bir şirket olarak bilinmektedir. Mareliber, birçok STK’nın projelerinin görsel malzemeleri hazırlayan bir PR ajansıdır.
Mareliber bünyesinde pandemi döneminde 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri’nin ana sponsoru olarak festivali online şekilde festivali gerçekleştirmiştir. Mareliber, Yanındayız Derneği’nin 4 yıl boyunca konferansının kurumsal kimliği oluşturmuştur. Deniz Şengenç Tunca, yurtdışı ve yurtiçindeki çeşitli film festivallerinde jüri görevini üstlenmektedir. Tunca, şirketi Mareliber bünyesinde Zehra İpşiroğlu ile birlikte “7 Kadın: Anlatılamayan Öyküler” isimli video- art sergisi ile Ankara’da ve İstanbul’da sergiler gerçekleştirmiş. Sergi kapsamında çeşitli konserler, söyleşiler ve dans performansları organize etmiştir. Zehra İpşiroğlu ile birlikte Yüzleşme isimli yine kadın hikayeleri odaklı bir tiyatro oyunu yönetmiştir. Yüzleşme oyunu İKSV Tiyatro Festivali’nde seyircisi ile buluşmuştur. Deniz Şengenç Tunca Mareliber bünyesinde Her Şey Akar: Bir Gençlik Parkı belgeseli ile Gençlik Parkı’na dair hazırlanan ilk belgesel filme de imza atmıştır. Yönetmen yapımcı Tunca yeni film projeleri için araştırmalar yapmaya devam etmektedir.
Prof. Dr., Gazi Üniversitesi
ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nden 1986 yılında lisans, 1989 yılında yüksek lisans ve 1998 yılında doktora dereceleri alarak mezun olmuştur. 1986-1988 yılları arasında MİMOR Mimarlık bürosunda babası Mimar Özhan Sökmen ile birlikte proje yöneticisi ve tasarımcı olarak farklı boyutlarda projeler yürütmüştür. 1987 yılında Orhan Uludağ ile beraber Uludağ Mimarlık bürosunu kurmuş ve bu tarihten itibaren mimari tasarım ve uygulama çalışmalarını birlikte yürütmüşlerdir. Birçok ulusal ve uluslararası mimari ve kentsel tasarım yarışmalarına ve sergilerine katılmışlardır. 1993-1994 yıllarında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmış daha sonra akademik hayatına Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde devam etmiştir.
2002-2003 akademik yılında Belçika, Anvers’te, Henry Van De Velde Higher Institute of Architectural Sciences’da misafir öğretim üyesi olarak uluslararası mimari proje stüdyosunu yönetmiş ve yüksek lisans dersi vermiştir. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde 2006 yılından sonra doçent, 2013 yılından itibaren de Profesör unvanıyla mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. 2007-2010 ve 2013-2015 yılları arasında aynı fakültede Dekan Yardımcısı olarak çalışmış, 2015-2016 yılları arasında dekan olarak görev yapmıştır. Mimari tasarım, tasarım kuramları ve eğitimi, kentsel peyzaj ve kent tarihi çalışmalarında ulusal ve uluslararası yayınları vardır. Aynı zamanda Mimari Akreditasyon Kurulu Derneği (MİAK) kurucu üyesidir ve Türkiye’deki Mimarlık Bölümlerinin müfredatları ve eğitim standartlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarda yer almaktadır.