Cumhuriyetin İzlerine Ankara Dışından BakmakA.Nuray Bayraktar, Almina Gürel, Aybike Karacan, İlayda Güzelküçük, Meltem Kurt, Rümeysa Nur Sarıhanlı, Simanur Ulutaş, Şeyda Hatipoğlu

Sergi Açılışı   //  27 Nisan 2024 @ 19:30

Cumhuriyetin İzlerine Ankara Dışından Bakmak başlıklı sergi ve sunum Başkent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı bünyesinde 2023-2024 Akademik Yılı Güz Döneminde Prof.Dr. Adile Nuray Bayraktar tarafından yürütülen MİM 501 Mimarlık Araştırmalarına Giriş dersinde Cumhuriyetin 100.Yılı dolayısıyla öğrenciler tarafından gerçekleştirilen araştırma çalışmalarından oluşmaktadır.

Nuray Bayraktar

Prof. Dr., Başkent Üniversitesi

Adile Nuray Bayraktar, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Mimarlık Ana Bilimdalı’nda Yüksek Lisans eğitimini ve Doktora eğitimini tamamladı. Halen Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Akademik çalışmalarını tasarım, kent ve konut alanlarında sürdürmekte olan Bayraktar’ın özellikle Ankara üzerine odaklandığı çok sayıda uluslararası ve ulusal makaleleri, bildirileri, kitap bölümleri, gazete ve dergi yazıları ve "Ankara Yazıları" adlı bir kitabı bulunmaktadır. TÜBİTAK ve VEKAM tarafından desteklenen “ Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980” adlı pojenin yürütücüsü olan Bayraktar uluslararası ve ulusal çok sayıda araştırma projesinde yer almış ve Cumhuriyet’in Müzesi Atatürk Bulvarı adlı 16 bölümlük belgeselin yapım koordinatörlüğünü üstlenmiştir.

Almina Gürel

2017 yılında Özel Ankara Sınav Kolejinden mezun oldu. 2018 yılında Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde lisans eğitimine başladı, 2022 yılında bu eğitimini tamamladı. Lisans eğitimi boyunca çeşitli yarışmalara, seminerlere katıldı, sergilerde ve 4. Letoon Araştırmaları Çalıştayında yer aldı. Halen başarı bursu ile Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam etmekte, aynı zamanda 2023 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Kültürel Miras ve Turizm Programında ön lisans eğitimini sürdürmektedir. Yüksek lisans eğitimi kapsamında Başkent Üniversitesi UNESCO Kürsüsü ve Beypazarı Belediyesi işbirliğinde düzenlenen BEYAD Çalıştayına katılım sağlamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ksanthos Letoon Kazısında kazı üyesidir. İlgi alanları edebiyat, mimarlık tarihi ve kuramı ve korumadır.

Aybike Karacan

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi boyunca BAMER’de(Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi) aktif olarak çalıştı. Burada tarihi Bolu evlerinin ve mezarlıklarının rölöve çizimlerinin yapılmasında görev aldı. Bu süreçte aynı zamanda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Topluluğu yönetici grubunda çeşitli seminerlerin düzenlenmesinde etkin rol oynadı, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün yönetimindeki SARAT (Safeguarding Archaeological Assets of Turkey) Projesi ve Koç Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen arkeolojik varlıkların korunmasına ve kurtarılmasına dair online sertifika programına katıldı. Yüksek lisans eğitimi kapsamında Başkent Üniversitesi UNESCO Kürsüsü ve Beypazarı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen BEYAD Çalıştayında yer aldı. Duyu İnşaat bünyesinde şantiye şefliği ve proje yürütücüsü olarak başladığı çalışma hayatına halen kendi şirketinde devam etmekte, aynı zamanda Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.

İlayda Güzelküçük

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Halen Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine tam burslu olarak devam etmekte, akademik çalışmalarını kentsel ütopyalar ve yapay zekâ alanlarında sürdürmektedir. Lisans eğitimi sürecinde, 2020 yılında "Eski İzler, Yeni Çizgiler" ve 2021 yılında "Varlığı Korumak, Yokluğu Örtmek" başlıklı projelerin dijital sergilerini gerçekleştirmiş, aynı yıl uluslararası "Radical Urban Intervantion" adlı yarışma projesinde yer almıştır. 2021 yılında Cermodern'de sergi üretim aşamasında kalan "Hakikatler Şehri" adlı projede sorumluluk üstlenmiştir. Çalışma hayatına Yüksel Proje’nin ARGE grubunda mimar olarak devam etmektedir.

Meltem Kurt

2018 yılında Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesinden mezun oldu. Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde başladığı lisans eğitimini 2023 yılında tamamladı. Aynı yıl Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine başladı, halen bu programda eğitimine devam etmekte aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Programında ön lisans eğitimini sürdürmektedir. Yüksek lisans eğitimi kapsamında Başkent Üniversitesi UNESCO Kürsüsü ve Beypazarı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen BEYAD Çalıştayına katılım sağlamıştır.

Rümeysa Nur Sarıhanlı

Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sürecinde çeşitli uluslararası kentsel dönüşüm yarışma projelerinde yer almış; Adana Sucuzade Kentsel Dönüşüm Proje Yarışmasında ekip üyesi olarak 2 Mansiyon ödülü, Doğu Anadolu bölgesi-7 iklim 7 bölge-Mahalle Ulusal Mimari ve Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasında ekip üyesi olarak 2. Mansiyon ödülü kazanmıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra özel sektörde çeşitli kurumsal firmalarda çalışmış, yurtdışı firmalarının Türkiye de mimari tasarım ve uygulama işlerinde sorumluluk üstlenmiştir. Gürgençler Apple firması bünyesinde Ankara, İstanbul, Trabzon,Adana illerinde mağaza tasarımları yapmıştır. Halen Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdürmekte, aynı zamanda bireysel olarak mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Simanur Ulutaş

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitiminin son yılında Beirut Port Competition (2022) adlı uluslararası kentsel dönüşüm yarışmasına ekip üyesi olarak katılım sağladı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra özel sektörde çeşitli önemli firmalarda çalıştı, yurtdışı bağlantılı Türkiye firmalarının mimari tasarım ve uygulama işlerinde görev aldı. Çalıştığı firmalar bünyesinde banka, kreş, spor salonu gibi yapıların projelendirme ve uygulama süreçlerinde bulunmuş, kişisel olarak Adana, Antalya ve Bolu illerinde otel ve peyzaj tasarımları yapmıştır. Halen Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam etmekte, kurumsal bir firmada mesleki çalışmalarını sürdürmektedir.

Şeyda Hatipoğlu

Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi boyunca Atılım Üniversitesi Mimarlık Topluluğunda yer aldı. Kariyer Günleri kapsamında; gelen firmalar ile görüşme, üniversiteye gelecek konuşmacıları davet etme, üniversite öğrencilerini mülakat ve iş hayatına hazırlama şeklinde tanımlanan Kariyer Elçiliği programında Kariyer Elçisi olarak sorumluluk üstlendi. Halen Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Yüksek lisans eğitimi kapsamında Başkent Üniversitesi UNESCO Kürsüsü ve Beypazarı Belediyesi işbirliğinde düzenlenen BEYAD Çalıştayına katılım sağlamıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Dış Kaynaklı Yatırımlar Daire Başkanlığı tarafından yönetilen KABEV LOT9, KABEV LOT10 projelerinin mimari rölöve çizimlerinin, uygulama projelerinin ve sistem detaylarının çizimlerinde aktif rol almıştır.